et yiyenler mi ? sebze yiyenler mi? hangisi daha sağlıklı ?

                                                          her şey sende ve doğada gizli,

bazı canlı türlerinin yaşam süre

Memeli hayvan ömürleri 

Hayvan Adı

Ömür

İnek 

25-30

Porsuk

15

aslan

35

ayı

34

Kunduz

20

Bizon

45

Deve

40

Kedi (Yurtiçi)

30

Şempanze

50

Deer (Nadas)

25

Deer (Katır)

20

Deer (Whitetail)

23

Köpek (Yurtiçi)

20

Eşek

50

Fil (Afrika)

50

Fil (Hint)

70

Tilki

14

Zürafa

28

Keçi

10

Guinea Pig

5

Tavşan

10

Suaygırı

41

At

50

Jaguar

22

Javelina

20

 

 

Köstebek

3

Puma

18

Fare

4

Katır

37

Güney Amerika kunduzu

12

Opossum

8

Su samuru

15

Kirpi

20

Domuz balığı

15

Tavşan

10

Rakun

13

Ren geyiği

15

Gergedan

40

Seal (Ortak)

30

Koyun (Bighorn)

15

Koyun (Muflon

19

Kır faresi

2

Kokarca

12

Sincap (Fox)

10

Sincap (Gri)

18

Kaplan

25

Whale (Mavi)

35

Kurt

16

Zebra

30

 

 

 Kuş ömürleri 

Kuş Adı

Ömür

karga                                                                                                  40                                                  

Kardinal

22

 

 

Güney Amerika akbabası

52

Güvercin

12

kartal

80

Kaz 

32

Balıkçıl

24

 

 

 

 

Ostrick (Afrika)

50

Baykuş (Karlı)

24

Pelikan

52

Penguin (Kral)

26

Güvercin

35

Bıldırcın

10

Kuzgun

69

Robin

12

Tarlakuşu

24

Serçe

20

Sığırcık

15

hindi

15

Sürüngenler ve Amfibiler ömürlerini

Sürüngen ve Amfibi Adı

Ömür

Timsah

56

Boğa 

23

 

 

Bukalemun

3 ½

Cottonmouth

21

 

 

Kurbağa (Leopard)

6

 

 

Gila Canavarı

20

 

 

Kral Yılan

14 ½

Python

20

Çıngıraklı yılan

18 

 

 

Kaplumbağa 

123

Su Yılan

7

Balık ömürleri

Balık Adı

Ömür

Sazan

50

 

 

Dere kedi balığı

10

Akvaryum balığı

25

 

 

 

 

Denizatı

6

Mersin balığı

50

Alabalık (Gökkuşağı)

4

kaynak

http://www.tpwd.state.tx.us/publications/nonpwdpubs/young_naturalist/animals/animal_life_spans/

 

 

günümüzde ise insan ömrü ; 75- 80 yıl 

 

öğrendiğimiz bilgileri çürüten bir tablo

 

aslan et obur olduğu için ortalama yaşam ömrünü  15  yıl bilirdim,..

tabloda incelersek, et obur ve ot oburların yaşam yılları arasında devasa bir fark yok…

ve gene bu bilgiler ışığında acaba et tüketimini en az düzeye çekme stratejisi midir? Düşüncesine kapılıyorsunuz!

beraberinde “vejetaryen beslenme “bir yaşam tarzı oluveriyor

 

oysa doğanın  ekolojik bir dengesi döngüsü vardır

 

insan türünün  DNA’ sı et ve ot obur olarak kodlanmıştır

büyüme ve  üreme   protein kaynaklı besinler tarafından sağlanır

hücreler arası glikoz akışını sağlayan enerji dengesinin sağlayıcısı insülinün ana maddesi gene protein kimyasallarıdır

saç tırnak için keratin,

gözler , deri ve kemikler için A – D vitamini proteini,

alyuvar oluşumu için B12 vitamini 

yeni hücre oluşumu için çinko

anemi , bağışıklık sistemi düzenleyicisi olarak önemli destek , güç  ve insan organizmasının yapı taşı besini olan kırmızı et en yüksek derecede demir içeren gıdadır.

dengeli tüketildiği zaman insan neslinin sürekliliği için de tartışmasız önemli bir besindir.

kırmızı et tüketirken;

süt süt ürünleri ,özellikle yoğurt ve ayran ile birlikte alındığında demir emilimini yok etmektedir ve kandaki alyuvar miktarı düşmektedir, 

kısacası kişi ikisini birlikte tükettiği zaman posa yemektedir..

aynı bilgi demir hapları için de geçerlidir.

et tüketimi esnasında alınan C vitamini ihtiva eden içecekler (limonata ,portakal suyu, bol yeşillikli limonlu salata)  demir emilimini arttracaktır..

 

baklagillerde ise bol miktarda Potasyum minerali bulunmaktadır.

demir ve  B12 az bulunmasına mukabil artımına gidilmesi için yeşil sebzeler ve soğanla birlikte tüketimi önemini artırmaktadır…

B12 vitamini üzerinde durulmasının nedeni;

güçlü bir hafızanın kaynağı B12 vitaminidir en fazla oranda da kırmızı ette bulunur ki eksikliğinde,

konsantrasyon bozukluğu

unutkanlık

okuduğunu anlamama

depresyon, duygu durum bozuklukları, karamsarlık,

entellektüel becerilerde zayıflama…

 

özellikle nefes çalışmaları esnasında hücrelere bol miktarda  oksijen servisi yapılma aşamalarında , hücrelerin büyük kısmı belki ilk kez bu kadar oksijen ile tanışacaktır, dolayısı ile nefes antremanları süresince kırmızı et alınması kanın akışkanlığı artımı için gereklidir.

 

 

Pozitif ID

   

 

Kişisel Gelişimin Profesyonel Tasarımı 

  

 

 

Sitedeki yazılar izinsiz ve kaynak belirtmeden başka yerde yayımlanamaz. yazıları  kaynak belirterek ya da  link vererek paylaşabilirsiniz,teşekkür ederiz PozitifID Kişisel Gelişim 

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s